Wrapper

Miercuri, 17 Ianuarie 2018 14:38

Ziua lui Eminescu

       Cu  prilejul a 168 ani de la nașterea marelui poet Mihai  Eminescu, la 15 ianuarie, în sala de lectură a Bibliotecii a fost vernisată expoziția de carte „ Lumina astrului etern”. Vizitatorii au avut posibilitatea să asiste la prezentarea surselor de către dna Elena Balinschi, ca la un spectacol poetic, prin prisma poeziei lui Mihai  Eminescu, al cărui  ochi cuprinde dealul, văile înguste și aburite, peste care veghează luna, stelele, soarele, luceferi, bolta senină, unde se aud apele murmurând și florile de tei căzând în părul îndrăgostiților. Povestea lui de dragoste cu Veronica Micle a stârnit curiozitatea studenților. Poeta a fost marea dragoste a lui Eminescu, iar scrisorile citate au accentuat  patima cu care poetul a iubit-o.

       Mihai Eminescu este considerat  drept cea mai importantă voce poetică a literaturii române - “poetul nepereche”. Ca la toți marii poeți romantici, dragostea și natura sunt teme eterne. Natura este cadru fizic iar dragostea apare ca un vis frumos de fericire, de basm, pentru toate vârstele de cititori și admiratori  al marelui romantic Mihai  Eminescu,  devenind  adesea stare de suflet și pentru cititorii bibliotecii UCCM, cum ar fi poezia ”Fiind băiet păduri cutreieram”:

Fiind băiet, păduri cutreieram,
Și mă culcam ades lânga izvor,
Iar brațul drept sub cap eu mi-l puneam
S-aud cum apa sună-ncetișor.


Sau:


La steaua care-a răsărit
E-o cale-atât de lungă,
Ca mii de ani i-au trebuit
Luminii să ne-ajungă.

...”Revedere”, ” Mai am un singur dor”,  poemul „Luceafarul” și altele, poezii nemuritoatre, pe care din spusele studenților, le-au îndragit și le-au răvășit spiritul.

      Expoziția a  ilustrat personalitatea poetului, iar filmulețele rulate pe parcursul zilei au îmbinat muzica și poezia.

 

Ultima actualizare în Joi, 18 Ianuarie 2018 10:40
 
 

Caută carte...

Căutare: 
Autori: 
Titlu: