Se afișează postările cu eticheta PDF. Afișați toate postările
Se afișează postările cu eticheta PDF. Afișați toate postările

joi, 9 martie 2017

Mihail Sebastian - Fragmente dintr-un carnet gasit

AutorMihail Sebastian (1907-1945)
Anul aparitiei: 1932
DownloadEPUBMOBIPDF (23 pagini)
Online: ro.wikisource.org/wiki/Fragmente_dintr-un_carnet_găsit
Coperta: "Piața Teatrului Francez. Efect de ploaie" de Camille Pissarro

Este cartea cu care a debutat Mihail Sebastian, la 25 de ani. Par fragmente de jurnal, probabil ținut în franceză, pe când era la Paris, între 1929-1931 și tradus la întoarcere, pentru publicare (unele expresii sunt trecute și în franceza originală, de pildă grandeur și état de grâce).  Ne sunt prezentate ca însemnări ale unui parizian necunoscut, dintr-un caiet găsit întâmplător de autor "la Paris, pe podul Mirabeau".

E o cărticică de doar 23 de pagini A4., cu însemnări scurte, nu foarte personal-biografice (mult mai puțin decât cele din Jurnalul său de mai târziu): gânduri, impresii, mai rar mici întâmplări. Toate străbătute de o  undă de pesimism și mizantropie calmă, nu revoltată, nu furioasă - atitudine surprinzătoare la cineva atât de tânăr. Mie mi-a amintit parcă întrucâtva de blogul soirs.

Celebrul său Jurnal 1935-1944 se găsește și el ca ebook de vânzare la librăria Elefant - din păcate doar în format ePub cu DRM, deci nu și pentru Kindle. Iar dacă vreți să-l aveți în formă tipărită, astăzi îl puteți lua la jumătate de preț (economisind 36 lei), că azi, 9 martie, are iarăsi librăria Elefant 50% reducere la cărțile tipărite, cu codul voucher BOOKS50.

joi, 2 martie 2017

Mihail Sebastian - Femei

Autor: Mihail Sebastian (1907-1945)
Anul aparitiei: 1932
DownloadEPUBMOBIPDF (122 pagini)
Online: https://ro.wikisource.org/wiki/Femei
Coperta: portrete de femei de Amedeo Modigliani (1884-1920)

Cuprinde 4 nuvele independente, având în comun doar personajul masculin, Ștefan Valeriu, la început student, apoi medic, apoi pianist de cabaret, în unele protagonist, în altele doar martor. 3 din cele 4 se petrec în Franta și sunt impregnate de atmosfera Franței, mai ales a Parisului, unde Mihail Sebastian a studiat intre 1929-1931; cartea a fost scrisă probabil acolo. Sunt portretele a 6 femei, o româncă și 5 franțuzoaice (una dintre ele din Tunisia).

Renée, Marthe, Odette sunt întâlnite de studentul Ștefan Valeriu în vacanță, la o pensiune pe malul unui lac din Alpi. Renée, tunisiana,  e cu soțul și fetița, Marthe, o frumusețe matură, e cu fiul ei adolescent, Odette e o adolescentă de 18 ani, emancipată dar virgină; Ștefan își încearcă norocul cu toate 3... [spoiler] Renée, fire pasională, dar până atunci soție fidelă, i se dăruiește cu ardoare și stângăcie; el o acceptă aproape cu indiferență, ca premiu de consolare după plecarea Marthei, și se plictisește curând de înflăcărarea și imprudențele ei, interesul mutându-i-se spre Odette.[end spoiler]

Emilia e o franțuzoaică atipică: urâtă, greoaie, stângace, virgină la 20 de ani (aflăm din prima frază), lucru total atipic în mediul de midinete din care provine. Altfel e o fată bună, de a cărei bunătate profită prietenele ei midinete, când o trimit cu bilețele la iubiții lor, când se întâlnesc cu aceștia în garsoniera ei, când o iau cu ele la bal ca să aibă grijă de haine când ea stă pe scaun si ele dansează... E singura femeie cu care Ștefan nu își încearcă norocul - o cunoaște ca prietenă a prietenei lui, Mado. Singurul interesat de ea e românul Irimia,  fost coleg al lui Ștefan, băiat de la țară, și el greoi și stângaci în mediul parizian.

"Maria" este cea mai bună dintre cele 4. Protagonista ei, românca Maria, care refuză să-și schimbe numele în Marie sau Mary ca să satisfacă snobismul monden al iubitului ei, este o frumusețe matură, calmă, senină, nu numai inteligentă ci și înțeleaptă, care cu toate astea e îndrăgostită iremediabil de un bărbat inferior ei: un june prim frumos si superficial, actor de teatru de revistă, care o înșală fără rețineri, știind că va fi mereu iertat, care o atrage tocmai prin "tinerețea", imaturitatea și impulsivitatea lui. Nuvela este o lungă scrisoare-confesiune a Mariei către Ștefan - și Mihail Sebastian redă bine vocea feminină și starea de spirit a celui care iubește deși deplin conștient de defectele obiectului iubirii.

"Arabela" este cea mai slabă dintre cele 4, are un senzaționalism ieftin și neverosimil: un medic (același Ștefan, peste ani) și o acrobată de circ se cuplează spontan în ziua când se cunosc, dar fără mare entuziasm - nu e un coup de foudre. Cu toate astea, medicul refuză să se întoarcă în țară (era în delegație), renunță la postul său din minister, ca să nu se despartă de Arabela (nu o aduce cu el în țară, ca să nu se facă de rușine cu ea aici). Arabela are de fapt instincte foarte casnice, "burgheze", de gospodină, așa că, prin chibzuiala ei, întind mult de economiile lui; când se termină, își caută serviciu - nu el ca medic, ci ea, ca dansatoare de cabaret, iar ulterior el ajunge să o acompanieze la acordeon sau pian. Când un patron îi cere să și cânte, Arabela vădește brusc un mare talent nebănuit și ajunge o cântăreață celebră internațional, se face și un film american despre ea....

E micul meu cadou pentru cititoare de Mărțisor / Ziua Femeii. Apropo - moment publicitar - și librăria Elefant are azi 2 martie un voucher cadou pentru cititorii de ambele sexe: 50% reducere la aproape toate cărți tipărite cu codul BOOKS50 - cu condiția ca suma totală (înaintea reducerii) săfie cel puțin 80 de lei.

marți, 21 februarie 2017

Ciuleandra - Liviu Rebreanu

AutorLiviu Rebreanu (1885-1944)
Anul aparitiei: 1927
DownloadEPUBMOBIPDF (123 pagini)
Online: ro.wikisource.org/wiki/Ciuleandra_(Rebreanu)
Coperta: "Hora de la Aninoasa" (detaliu) de Theodor Aman (1831-1891)

Ar vrea să fie un roman psihologic. Puiu Faranga își ucide soția într-un acces de furie sau de nebunie inexplicabil chiar pentru el (nu e spoiler, cu asta începe cartea, din primele pagini). Lucru cu atât mai inexplicabil cu cât ea era o soție frumoasă și blândă, pe care el o iubea (și o înșela fără ca ea să-i facă reproșuri), iar el e un tânăr de familie bună, bine crescut, pasiv, docil, care se lasă condus de tatăl său (inclusiv în privința căsătoriei). Chiar și după crimă, așteaptă ca tatăl (persoană importantă, boier de neam vechi, fost ministru) să rezolve cumva problema. Iar tatăl încearcă să o rezolve internându-l la psihiatrie, ca să scape de condamnare pe motiv de nebunie temporară.

Aflăm povestea lor din rememorările lui Puiu - interioare sau în fața psihiatrului. Tatăl său, considerând că neamul lui își pierduse vigoarea, degenerând prin căsătoriile consangvine din lumea marii aristocrații, hotărâse ca, pentru regenerarea neamului, fiul să se însoare cu o țărăncuță. Așa că fiul alege, într-un sat, la o horă, o fetișcană de 14 ani, Mădălina, pe care o iau din satul ei și o trimit la pension în străinătate ca să fie educată, șlefuită. Se întoarce de acolo transformată în Madeleine, o domnișoară distinsă, vorbind o franceză perfectă, dar tristă, de o melancolie blândă, fără vitalitatea de care deborda în mediul natural, ca o floare culeasă de pe câmp și pusă în vază, în casă. Acum, Puiu se gândește obsesiv la momentul fatidic când a întâlnit-o și au jucat "Ciuleandra":



... pâna când dansul acela (numit de cei de la țară de fapt, "Șuleandra") ajunge să îl obsedeze...

Explicația pe care ne-o livrează Rebreanu prin intermediul personajelor, că tânărul acela cocoloșit, moale și supus, avea în el instinctul atavic al crimei, moștenit din strămoși, nu mi se pare convingătoare d.p.d.v. psihologic.

Alte ebooks gratuite de Liviu Rebreanu mai găsiți la mine - Răscoala - și la Libraria Elefant: IonPădurea spănzuraților și Adam si Eva.

joi, 9 februarie 2017

Rascoala - Liviu Rebreanu

Autor: Liviu Rebreanu (1885-1944)
Anul aparitiei: 1932
DownloadEPUBMOBIPDF (411 pagini)
Online: ro.wikisource.org/wiki/Răscoala
Coperta: pictura "1907" de Octav Băncilă (1872-1944)

E un roman realist până la brutalitate (dacă ar fi film, ar fi probabil interzis sub 18 ani!): descrie omoruri, violuri și chiar un caz de castrare - și brutalitățile sunt de ambele părți, si a țăranilor și a represiunii (nu e un roman tezist în alb-negru,  chiar dacă Rebreanu are înțelegere pentru drama țăranilor.)

Puteți descărca gratuit în format electronic (ePub si Mobi), de la Libraria Elefant, alte romane ale lui Liviu Rebreanu, Ion, Pădurea spănzuraților și Adam si Eva.

Apropo, libraria Elefant are iar reducere de 50% la cărți tipărite, cu voucher-ul BOOKS50, dar numai până la ora 9 PM (azi, joi 9.02.2017)  Tot astăzi, 9 februarie, și librăria Libris are 50% reducere la mii de cărți tipărite,până la miezul noptii.

miercuri, 25 ianuarie 2017

Eugen Lovinescu - Balauca

AutorEugen Lovinescu
Anul aparitiei: 1935
DownloadEPUBMOBIPDF (200 pagini)
Online: https://ro.wikisource.org/wiki/Bălăuca
Coperta: fotografie Veronica Micle

E tot biografie romanțată, continuarea romanului Mite - acțiunea continuă din punctul în care se terminase acela: Eminescu pleacă la Iași să o revadă pe Veronica Micle, proaspăt văduvă (după cum îl îndemnase Mite Kremnitz). Prilej să rememoreze, de-a lungul drumului cu trenul și al unei plimbări nocturne prin Iași, istoria relației lui cu Veronica, de la începuturile vieneze din studenție până la consumarea ei și plecarea lui din Iași.

Veronica e jucăușă, provocatoare, cochetă, manipulatoare. Eminescu e la fel de visător și pasiv ca în romanul precedent - și dacă de data asta are parte de mai multă acțiune, e de obicei datorită initiativei femeilor (pe lângă Veronica, apare într-un rol episodic si o țigancă focoasă, Natalița). Cel mai adesea se mulțumește cu Veronica imaginară, parteneră ideală, fără capriciile celei reale.

Apare și Creangă, care vorbește ca în cărtile lui. Apar și multe personaje secundare create din tuse groase doar ca să-l reliefeze prin contrast, prin mărginirea lor, pe Eminescu (ca pe Isus în pictura lui Hieronymus Bosch), între care, iar, evreul Nusăm Cucoș, care aici zice că el e "jidan", nu "izraelit" și ca ei, ovreii din Botoșani, n-au nevoie de drept de vot, ci de pile. Astăzi, astea suna ca dracu', dar să nu uitam că au fost scrise în 1935 - în atmosfera generală antisemită de atunci, Lovinescu, zugrăvind  (chiar și comic) un evreu cumsecade, era printre cei mai deschisi si toleranți.

Cartea are în spate o serioasă documentare - și o puzderie de referințe, de credeam că nu mai termin în veci cu notele de subsol. În special la descrierea Vienei și Iașiului, unde modernul Lovinescu, ca să reliefeze pasiunea lui Eminescu pentru trecut, a considerat de cuviință să "șteargă colbul de pe cronice bătrâne" și să evoce asediul Vienei și diverse episoade ieșene cu voevozi și domnițe (overkill, dupa umila mea părere).. Dar, firește, Lovinescu n-a avut acces la scrisorile publicate abia în zilele noastre și care au schimbat considerabil perspectiva: Dulcea mea Doamna/ Eminul meu iubit. Corespondenta inedita Mihai Eminescu - Veronica Micle (e la Elefant ca ePub sau PDF cu DRM).

Apropo, librăria Elefant are acum reducere de 20% la ebooks (afară de noutăți) și 50% la toate cărțile tipărite  (până poimâine, vineri 27 ianuarie, cu voucherul BOOKS50).

vineri, 22 iulie 2016

Eugen Lovinescu - Mite

Autor: Eugen Lovinescu
Anul aparitiei: 1934
DownloadEPUBMOBIPDF (174 pagini)
Online: https://ro.wikisource.org/wiki/Mite
Coperta: poza (presupusa) a lui Mite Kremnitz

Criticul Lovinescu si-a incercat puterile si in literatura si, chiar daca nu e un scriitor de talia rivalului sau G. Calinescu, reuseste sa redea cu destula finete si patrundere psihologica meandrele povestii de dragoste dintre Eminescu si Mite Kremnitz, cumnata lui Maiorescu. Asta in ce priveste oscilatiile sufletesti ale eroinei, pe ale carei amintiri se bazeaza romanul.

Dar portretul lui Eminescu nu mi se pare prea reusit:

— Și atunci ce faci în fața femeii, pe care o iubești?
— Ca toți poeții: reacționez emotiv. Îngălbenesc, roșesc, îmi pierd cumpătul; departe de ea mă zbucium: e prea frumoasă și eu prea urât; e prea sus și eu prea jos; e prea tânără și eu prea bătrân; îmi creez mereu dificultăți: e prea bogată, e prea cinstită, își iubește prea mult bărbatul, nu pot călca legile prieteniei; într-un cuvânt, scrupule morale, cazuri de conștiință. [...] Sufăr de insomnie; îmi pierd nopțile făcând poezii; deger prin fața ferestrelor, de mă ia la ochi și domnul Ghiță Preda; mă îndoiesc, interpretez fiecare gest, îmi zic; acum e momentul și apoi amân, nădăjduiesc și deznădăjduiesc… În timpul ăsta, sătulă de atâta așteptare și șovăire, doamna visurilor mele se aruncă, poate, în brațele unui ofițer de roșiori, care nu-i face poezii, nu suspină, nu degeră pe la ferestre, nu se îndoiește de sine [...]
— Fie, măi, că urâtă meserie mai aveți și voi poeții, dădu din cap compătimitor Caragiale.
— Meserie? Spune-i blestem, că doar nu suferim ca să scriem poezii, ci scriem pentru că suntem făcuți așa și pentru că lirismul iese din zbucium. [...] Poezia lirică este expresia unui sentiment nesatisfăcut, și acum judecă-mă, dar înțelege și măreția tragică a destinului nostru.

Ori in scrisorile lui Eminescu, poetul nu pare asa eteric cum il vrea Lovinescu:

catre Veronica Micle:
În orice caz, pân-a te cunoaște puțin numai, simțemântul meu nu era cu mult deosebit de acela dintre Amor și Psyche, d-ta erai o idee în capul meu și te iubeam cum iubește cineva un tablou. După ce singură ai voit altfel și-ai făcut din visul meu un capriț al d-tale, nu mai putea rămânea astfel, pentru [că] nu mai sunt nici de 16 ani, nici de 70. 
catre Cleopatra Poenaru Lecca:
 A mea ești ... acum pentru totdeuna, cu toată natura ta, cu toată încăpățânarea, cu tot sufletul tău îndrăcit, îndărătnic și nobil ... a mea ești, femeie de rasă ... femeie nebună nespus de dulce. [...] Ai un nume ciudat și frumos Cleopatra, care-mi aduce aminte de-o veche istorie... Semiramis, regina Egiptului, Anna de Franța... Câteșitrele aveau în fiece noapte alt amant, care a doua zi era omorât... Ei bine, fii a mea ... nu o noapte întreagă ... ceea ce n-aș fi cerut ... ci o oră, o singură oră ...
Lovinescu voia sa polemizeze cu Calinescu, cu portretul mai terestru al poetului din Viata lui Mihai Eminescu.

Daca preferati fictiunii informatia nefictionalizata (?) de la sursa, amintirile lui Mite Kremnitz despre relatia ei cu Eminescu le gasiti in cartea Marturii despre Eminescu.

duminică, 20 aprilie 2014

Mihai Eminescu - Poesii

AutorMihai Eminescu (1850 - 1889)
Anul aparitiei: 1883 decembrie
DownloadEPUBMOBIPDF (183 pagini)
Online: la ro.wikisource
Coperta: originala a primei editii

De data asta nu e un ebook facut (ci doar corectat) de mine, e facut de jurnalistul si bloggerul Iulian Comanescu, care zicea la finalul volumului ca:
Cu alte cuvinte, puteți să-l distribuiți mai departe, puteți să-l modificați, dar cu citarea sursei (Comanescu.ro) și fără scop comercial. 
Asadar l-am corectat, ca lipsea sistematic ultimul vers la poeziile din a doua jumatate a cartii (si prima parte a poeziei Calin), si l-am completat cu mica prefata originala a primei editii, scrisa de Maiorescu, pt ca acest ebook incearca sa reproduca cat mai exact - inclusiv prin titlu si coperta originala - acea prima editie, realizata de Titu Maiorescu, dupa imbolnavirea lui Eminescu, in timp ce poetul era internat la Viena. Selectia si ordinea poeziilor - cele mai multe publicate in Convorbiri Literare, dar si cateva inedite pe atunci, gasite de critic prin manuscrisele poetului - ii apartine lui Maiorescu. Nu am socotit insa ca e cazul sa perpetuam si omisiunile criticului - versurile omise de el (de ex. 4 strofe din Luceafarul!) doar le-am estompat.

Este cadoul meu de Pasti pt cititorii blogului - Sarbatori fericite!

PS: Vedeti si blogul lui Eminescu, intretinut de mine, continand insemnarile lui din manuscrise, asa-numitul Fragmentarium (ocazional si din articolele lui din presa):


(Daca va intrebati de ce MihaiL - pt ca adresa cu Mihai era deja luata; plus ca, dupa cum vedeti mai sus, pe copeta primei editii prenumele lui era scris Mihail, ca in acte.)

miercuri, 29 mai 2013

Henri Stahl - Un roman in luna

Autor: Henri Stahl (1877 -1942)
Anul aparitiei: 1914
Download:  EPUBMOBIPDF (71 pagini)
Online: ro.wikisource.org/wiki/Un_român_în_lună
Coperta:o imagine din filmul mut frantuzesc "Le voyage dans la Lune" ("Calatoria pe Luna") de Georges Melies, din 1902 (cu copyright expirat datorita vechimii).

Este primul roman SF romanesc. Autorul, francez stabilit in Romania, este tatal scriitoarei Henriette Yvonne Stahl. Cartea e scrisa in epoca primelor zboruri, mult inainte de calatoriile spatiale. Romanasul nostru ajunge pe Luna cu un "aerosfredel" propulsat de electromagneti si gaseste acolo atmosfera si viata, ba are si o intalnire de gradul III.

Am putea-o considera o carte de popularizare a astronomiei imbracata intr-o haina science fiction. Sunt f. multe digresiuni stiintifice - de pilda  despre relieful Lunii, despre craterele, muntii si marile ei, dar si despre stele, inclusiv denumirile poupulare si legendele grecesti si romanesti ale constelatiilor, totul povestit intr-un limbaj cat mai accesibil - sigur, o parte din informatiile stiintifice prezentate sunt astazi depasite.

vineri, 29 martie 2013

Alexandru Macedonski - Thalassa


Autor: Alexandru Macedonski (1854-1920)
Anul aparitiei: 1916
Download:  EPUBMOBIPDF (70 pagini)
Online: http://ro.wikisource.org/wiki/Thalassa
Coperta: tanar grec de pe un vas antic (foto: Hans Ollermann)
"faithful reproductions of two-dimensional public domain works of art are public domain" (Wikimedia Commons)

La cererea cititoarei Mihaela Diaconu.

Thalassa, un adolescent grec de o frumusete statuara, devine noul paznic al farului de pe Insula Serpilor, la pensionarea batranului turc care indeplinea slujba asta de-o viata. La inceput e incantat: o insula intreaga numai a lui, se poate bucura in voie de mare, soare, timp pentru citit... Apoi constientizeaza ca asta inseamna o viata intreaga de totala izolare si, mai ales, ca nu va cunoaste niciodata femeia...

O carte frumoasa.... pana la un punct - si foarte dezamagitoare spre sfarsit. Intai m-a facut sa ma gandesc la Thais a lui Anatole France, la A rebours, apoi la Daphnis si Chloe - ca apoi sa vireze brusc spre Luni de fiere, sau mai bine zis spre Antichrist, filmul lui Lars von Trier.

Nu o recomand celor sub 18 ani, nu numai din cauza multelor scene sexuale explicite, ci mai ales datorita violentei si unor idei aberante, monstruoase, rostite nu de personaje ci chiar de autor (ma rog, de naratorul omniscient):

De fapt, scris este la carte ca din durere să nască plăcerea și ca mărimea ei să fie deopotrivă cu pângărirea și cruzimea săvârșită, cât și cu zvârcolirile nesupunerii întâmpinate. 

în sfârșit, omorâse  [...] nu pe femeie, ci pe vecinica împotrivire și ispită - pe cea prin care mor mai toți bărbații - pe bestia din care iadul și-a făcut unealta din ziua de când Dumnezeu a scos-o din coastele lui Adam...

joi, 28 februarie 2013

Sergiu Somesan - Povestiri fantastice si SF

Autor: Sergiu Somesan
Download: ePub / Mobi / PDF (95 pagini)
Online: pe blogul autorului:
Apa vie, apa moarta
Taietorul de lemne
Nascocirea
Inchide bine usa!
O casca alba si un copil in ploaie
O racheta cu numele meu
Poiana ingerilor
Cel din urma unicorn
Intalnire cu o zeita
Mica mea contributie la sfarsitul lumii
Ghidul scriitorului de SF
Coperta: fotografie de Eugen Demeterca

Cum am observat ca multi dintre cititorii de ebooks sunt in acelasi timp cititori de SF - probabil e vorba de deschiderea spre nou / viitor / stiinta & tehnologie - si presupun ca unii au fost dezamagiti negasind nimic SF intre cartile electronice convertite de mine, am apelat la Sergiu Somesan, un scriitor SF pe care l-am cunoscut candva prin alte parti ale netului.

Sunt 10 povestiri, unele stiintifico-fantastice, altele numai fantastice (nu in sens de heroic fantasy, ci mai degraba, sa zicem, cel de la  E. A. Poe sau eventual V. Voiculescu). In cele mai multe dintre povestririle lui Sergiu Somesan, asa cum observa alt scriitor SF, Liviu Radu:
"autorul foloseste o reteta proprie: actiunea incepe in modul cel mai banal cu putinta, într-un mediu obisnuit; apoi realitatea se distorsioneazã"

La sfarsit e un ghid al scriitorului SF care cred ca merita citit de cei interesati (chiar daca nu sunt de acord cu unele pareri, ca cele despre femei si jocuri).

Cartea este sub copyright, toate drepturile asupra ei apartin autorului Sergiu Somesan, prin bunavointa caruia v-am putut-o oferi.

[later edit din 7 martie: am editat cartea, corectand mici scapari (typo)]

miercuri, 5 decembrie 2012

Anton Holban - Jocurile Daniei


Autor: Anton Holban (1902 - 1937)
Anul aparitiei: 1971 (postum)
Download:  EPUB, MOBI, PDF (71 pagini)
Online: http://ro.wikisource.org/wiki/Jocurile_Daniei
Coperta: pictura de Nicolae Tonitza (1886 - 1940)

Tot o poveste de dragoste a aceluiasi Sandu, narator, alter ego pt autor - dar de data asta Sandu este cel care iubeste mai mult. Ea este foarte frumoasa, foarte bogata, evreica (in anii '30) dar mai ales foarte tanara: 19 ani, inca adolescenta - iar el este un profesor de franceza peste 30 de ani... Se lasa prins intr-o relatie clandestina de tip adolescentin, cu intalniri si sarutari in parcuri, o iubeste disperat si obsesiv, simte acut toate nepotrivirile dintre ei dar asta nu il ajuta sa se elibereze, doar ii accentueaza disperarea... si desigur analizeaza, diseca totul...

Pentru diversele referinte geografice, literare si mai ales muzicale am pus link-uri spre Wikipedia (in engleza sau romana); am folosit  note de subsol doar pentru traducerile unor fraze sau expresii din franceza si germana (versurile in franceza insa nu m-am incumetat sa le traduc eu).

vineri, 5 august 2011

26. Gura satului si alte nuvele - Ioan Slavici

Autor: Ioan Slavici (1848 - 1925)
Anii aparitiei: 1874 -1884 in periodice (Tribuna, Timpul)
Download: EPUB, MOBI, PDF (134 pagini)
Online:  la Wikisource:
Budulea Taichii
Gura satului
La crucea din sat
Pădureanca
Popa Tanda
Scormon  
Coperta: "Fata cu zestrea ei", pictura de Nicolae Grigorescu (1838-1907)

Sunt 6 nuvele, mai lungi sau mai scurte, din lumea satului ardelean din secolul XIX. In cele mai multe tema e dragostea la sat (sunt de pilda detalii, inedite azi, despre obiceiul petitului, care cerea adevarata diplomatie, tatonari, ocolisuri - dar si despre anularea logodnei, facuta cu la fel de multa diplomatie si tact); intr-una un preot (zis popa Tanda)  incearca prin toate mijloacele sa civilizeze un sat sarac, inapoiat, in care lenea e generalizata;  dintre ele, cea mai interesanta (si pe alocuri amuzanta) mi s-a parut prima, "Budulea Taichii", care urmareste, pas cu pas, procesul de transformare a unui baiat de la tara in intelectual. Invatatura incepe la scoala din sat, unde deprinde citirea si scrierea cu litere chirilice, ceea ce deja e destul ca sa isi uimeasca tatal, nestiutor de carte, care stie doar sa insemneze pe raboj , unde "tragi o crestătură, şi asta vrea să zică o zi de lucru ori o oaie, tragi o cruce, şi asta vrea să zică un car de pietriş ori un berbec." Dascalul, remarcandu-l si indragindu-l, ii indeamna tatal sa-l dea la scoala la oras; acesta ezita: "Nu se poate, zise el. Huţu e prost; îl ştiu eu: e copilul meu." Apoi insa tatal devine foarte mandru si spune tuturor ca: "Am un fecior la învăţătură. Are să iasă dascăl mare.", ca fiul sau stie sarbeste si ungureste si acum invata latina, greaca si germana, deci va sti toate limbile (el nu stia sa existe si altele),  in schimb dascalul devine ingrijorat ca Hutu invata prea multa carte si nu se mai intoarce odata in sat sa-i fie ajutor - si ginere... Pana la urma si tatal se ingrijoreaza cand fiul le spune "că pământul se învârte ca prâsnelul şi dă mereu ocoale împrejurul soarelui, că soarele e mai mare decât luna, că luna e mai mică decât stelele [...] noi ziceam că-l credem, deşi ştiam că una ca asta nu se poate; dar ţi-e milă".

vineri, 29 iulie 2011

25. Viata la tara - Duiliu Zamfirescu

Autor: Duiliu Zamfirescu ( 1858-1922)
Anul aparitiei: 1893
Download: EPUB, MOBIPDF (81 pagini)
Online: http://ro.wikisource.org/wiki/Viaţa la ţară
Coperta: pictura de Theodor Aman (1831-1891)

Nu e viata la tara asa cum o stim noi. E viata la tara a boierilor de altadata, care la conac se bucurau in acelasi timp de avantajele civilizatiei si de tihna rurala, care isi educau fetele cu guvernante englezoaice iar baietii trimitandu-i la Paris la facultate. O lume disparuta...

sâmbătă, 2 iulie 2011

24. Sub pecetea tainei - Mateiu Caragiale

Autor: Mateiu Caragiale (1885 -1936)
Anul aparitiei: 1930 -1933 (fragmente)
Download:  EPUB, MOBI , PDF (17 pagini)
Online: http://ro.wikisource.org/wiki/Sub_pecetea_tainei
Coperta: o schita desenata chiar de autor

Ultima carte, neterminata, a lui Mateiu Caragiale.

Un batran politist isi povesteste amintirile - cele mai stranii cazuri intalnite in profesia sa, mistere niciodata pe deplin lamurite.

 Cum spuneam, cartea e neterminata, lipseste sfarsitul, dar nu si fraza de incheiere:
Peste toată această pâclă roşie se lasă grea o perdea neagră. Dacă mai sunt pe lume, ce s-au făcut ea şi el, nu ştiu şi nu se va afla, cred, niciodată. Sunt lucruri ticluite să rămână pentru totdeauna - de veci - subt pecetea tainei.

luni, 27 iunie 2011

23. Micuta - Bogdan Petriceicu Hasdeu

Autor: Bogdan Petriceicu Hasdeu
(1836 sau 1838 -1907)

Anul aparitiei:  1864 (prima versiune, Duduca Mamuca, in 1862)
Download: EPUB, MOBIPDF (27 pagini)
Online: http://ro.wikisource.org/wiki/Micuta
Coperta: de Theodor Aman (1831-1891)

E varianta revizuita si un pic cenzurata a nuvelei Duduca Mamuca, pentru care Hasdeu a fost dat in judecata si dat afara din invatamant, acuzat de obscenitate. Dupa standardul zilelor noastre nu e obscena, nici pe departe - nu exista niciun cuvant obscen in ea, nici chiar cand o pereche e surprinsa in pat, autorul ne spune ca:

simţul de pudoare şi frica legii de presă nu-mi permit a descrie starea în care se afla tocmai atunci fericita păreche.


Un student roman la o universitate germana (in Duduca Mamuca era ruseasca, ceea ce trimitea la biografia autorului), foloseste metode pe cat de ingenioase pe atat de cinice pentru a seduce pe "micuta" de 16 ani, fiica gazdei sale, apoi pentru a se debarasa de ea - manipuland pe toti cei din jur si punand la cale o serie de farse si qui-pro-quo-uri. Intriga, dialogurile, atmosfera sunt de comedie usoara.

marți, 10 mai 2011

21. Momente si schite - Ion Luca Caragiale

Autor: Ion Luca Caragiale (1852-1912)

Download: EPUB, MOBIPDF (245 pagini)
Online: le gasiti la Wikisource:
Sunt 84 de povestiri mai mici si mai mari - le-am ordonat alfabetic - in total 245 de pagini. Unele au aparut in timpul vietii autorului in volume: Schiţe uşoare (1896), Momente(1901), Schiţe nouă(1910) - altele numai in periodice. Eu am pus tot ce era satiric/umoristic si se petrece in Romania contemporana autorului. Destule dintre ele au ramas la fel de valabile si in Romania contemporana noua, eventual cu forme schimbate, doar ca ceea ce pe vremea lui Caragiale se chema moft astazi se cheama fitza...

Iar daca doriti sa il cunoasteti pe Caragiale si in alta ipostaza decat cea de scriitor satiric, cititi si  La hanul lui Mânjoală si alte nuvele.

    vineri, 6 mai 2011

    20. Alexandru Lapusneanu - Costache Negruzzi

    Autor: Costache Negruzzi (1808-1868)
    Anul aparitiei: 1840 
    Download: EPUB, MOBI, PDF (12 pagini)
    Online: http://ro.wikisource.org/wiki/Alexandru_Lăpuşneanu
    Coperta: veche fresca reprezentandu-l pe Alexandru Lapusneanu

    Nu am facut spell check pentru ca e plina de arhaisme si nu aveam siguranta ca pot discerne ce e forma arhaica si ce e typo (plus ca e scrisa cu î din i); nu cred ca are prea multe typo-uri, eu nu am vazut niciunul, dar daca gasiti - in cartea asta sau in altele - va rog anuntati-ma.