Visitors Counter

TodayToday246
All DaysAll Days404855
Logged In Users 0

Wrapper

Marţi, 27 Martie 2018 22:00

O întâlnire de neuitat cu Nicolae Dabija

           La 19 martie, în Aula Universităţii Cooperatist – Comercială din Moldova  a avut loc o frumoasă întâlnire a  academicianului  Nicolae Dabija cu  colectivul profesoral şi elevii Colegiului Cooperatist din Moldova.  Evenimentul a început cu o prezentare succintă a realizărilor  pe parcursul anilor de activitate a scriitorului, de către elevii colegiului.

….Carţile mi-au umplut copilăria. Ele m-au ajutat să descopăr Lumea. Am făcut înconjorul lumii stând într-o bibliotecă. Biblioteca era unicul spaţiu în care evadam odinioară. Biblioteca m-a încurajat, mi-a dăruit speranţa. Ea mi-a dăruit destin…” aşa şi-a început discursul poetul şi prozatorul Nicolae Dabija, de parcă ar fi dorit să suplinească rolul bibliotecarului  în cultivarea dragostei  pentru lectură, referindu-se apoi la  istoria apariţiei primului său roman de dragoste  citit de  întreaga republică şi peste hotarele ei. ”Tema pentru acasă” nu este doar un roman de dragoste – dar şi unul de istorie al neamului, este  un roman de durere, deoarece acest sentiment înalt al iubirii se realizează în cel mai oribil loc de pe pământ - în Gulag. Nu este familie din neamul nostru, care să nu aibă o pagină de durere  scrisă cu lacrimi în istoria personală. Cartea a ajuns la a opta ediţie, cu peste 70,000 de exemplare editate şi realizate în Republica Moldova şi România. Romanul a fost tradus în şapte limbi, dintre care cel mai mare succes il are în Franţa, acolo unde se află la a doua ediţie. 

         Acestea fiind spuse, poetul a trecut la lansarea noului roman „Te blestem să te îndrăgosteşti de mine”, făcând un îndemn către public să-l citească cu răbdare, să descopere persoane şi lucruri deosebite. Romanul  însumează  poveşti de dragoste imposibile, trăite în zilele de azi, unde fiecare tânăr se poate regăsi în trăsăturile personajelor. Autorul accentuează faptul, că iubirea este o boală de care nu se moare, dar nici nu se trăieşte. Cartea este o carte de iubire, de iertare, de durere, unde eroii principali, Oana Nour şi Vlaicu intruchipează un model al iubirii imposibile până la ultima răsuflare, dar care va fi salvată de dorinţa de a trăi, de a dărui îintregul şi de a-l împărţi la doi. Romanul este dedicat  îndrăgostiţilor de toate vârstele care iubesc sau care vor iubi,un roman profund  de care este imposibil să nu te îndrăgosteşti. 

       Mai apoi, poetul şi publicistul Nicolae Dabija a dialogat cu elevii, studenţii şi profesorii,  răspunzând  la întrebări referitoare la roman şi la activitatea sa prodegioasă, invitând totodată elevii în lumea poeziilor şi cărţilor de referinţă a domniei sale, cât şi valorilor reprezentanţilor  spiritualităţii româneşti (geniului poeziei româneşti M.Eminescu, Gr. Vieru, D. Matcovschi), vorbind  despre limba română şi rolul cărţilor ce contribuie la dezvoltarea şi valorificarea abilităţilor personale.

     O adevărată surpriză pentru Nicolae Dabija,  a fost  incursiunea  în timpul dialogului a elevei an.2, gr.1 Con. 25, Cătălina Oprea. Fiind pasionată de poezie a aşternut gândurile pe hârtie în timpul liber, cu creaţia proprie „Te blestem să te îndrăgosteşti de mine", apreciată  de poet, propunând să fie publicată în săptămânalul Literatura şi arta, al cărui redactor - şef este din an. 1986.

       Participanţii la eveniment au vizionat  expoziţia Comoara  literară a literaturii noastre, în care s-au  regăsit  cărţile scriitorului Nicolae Dabija  existente în colecţiile bibliotecii  noastre.

    Pentru comunitatea studenţească, colectivul profesoral şi elevii Colegiului Cooperatist din Moldova, ce au rămas cu impresii de neuitat, a fost  o mare cinste şi onoare, că printre noi s-a aflat dl academician Nicolae Dabija, care este considerat unul dintre comorile literare ale literaturii noastre, unul dintre cei mai importanţi poeţi contemporani, iar faima acestei aprecieri a fost obţinută cu multă muncă, cultura, credinţa şi curaj literar. Generaţiile actuale de scriitori datorează multe acestui om de cultură, a cărui opera artistică constituie tezaurul fără de preţ a basarabenilor - români, este izvor sacru pentru existenţă  Limbii Române.

      Şi dacă vă întrebaţi, ce v-a mai scrie Nicolae Dabija pe viitor? Răspunsul îl găsim în versurile dumnealui:

Mi-i teamă de o carte (o văd ades şi-n vis)

pe care aşi deschide-o- nfrigurat

Şi-n paginile ei aş da de-odat…

de toate versurile pe care încă nu le-am scris.

 

Șveț Raisa, 

Biblioteca Științifică UCCM

Ultima actualizare în Joi, 29 Martie 2018 14:52
 
 

Caută carte...

Căutare: 
Autori: 
Titlu: