25 de ani ai Universităţii Cooperatist - Comerciale din Moldova sunt un rezultat al muncii asidue și responsabile a membrilor comunităţii academice și al managementului universitar, munca ce corespunde principiilor societăţii bazate pe cunoaștere și consolidează prestigiul instituţiei la nivel european și internaţional.
25 de ani Biblioteca Ştiinţifică sprijină instituţia în realizarea obiectivului principal - formarea profesională a specialiștilor în domeniul economic și cele conexe, devenind un suport real pentru procesul de învâţâmânt și instruire continuă .
În planul manifestărilor organizate la cei 25 ani de la înfiinţarea Universităţii Cooperatist - Comerciale din Moldova, pentru Biblioteca Ştiinţifică , valorificarea potenţialului intelectual al profesorilor a fost o direcţie prioritarâ. Activitatea de cercetare știinţifică în universitate este orientată spre sporirea competitivităţii, calităţii rezultatelor obţinute, care se bazeazâ pe evaluarea activităţii investigaţionale, întru identificarea permanentă a potenţialului uman, a direcţiilor prioritare de studiu, spre formarea profesională continuă a viitorilor specialiști competenţi în domeniu.
În perioada Zilelor UCCM, Biblioteca Ştiinţifică a fost un valorificator al potenţialului știinţific, care la 18 iunie, în Sala de lectură, a lansat o vastă expoziţie a publicaţiilor profesorilor UCCM, apărute timp de 25 ani. Aici și-au găsit locul publicaţiile semnificative ai autorilor cu prestigiu, ca: Larisa Şavga, Tudor Maleca, Sergiu Petrovici, Tudor Tuhari, Simion Musteaţă, Svetlana Muștuc, Feodosie Pitușcan, Liliana Dandara, Sofia Căpăţină, Raisa Samoteev, Sergiu Oprea, Ina Maleca, Oxana Liviţchi și alţii.
Lansarea publicaţiilor recent apărute și Expoziţia „Ştiinţa - suma gândurilor și a experienţelor” din 19 iunie, organizată în Sala Senatului de echipa Bibliotecii Ştiinţifice, prezentată de Elena Balinschi și completată cu comunicarea dnei Mocanu Angela ”Biblioteca, punte sau zid: între cartea tradițională și cea virtuală”. Prezentarea a avut un impact sugestiv pentru public, prin intermediul căruia a scos în evidenţă activitatea de cercetare știinţifică, ca una din cele mai importante componente ale activităţii academice desfășurate în cadrul universităţii, timp de 5 ani, startând cu noile publicaţii:
1. ŞAVGA Larisa. Evoluţii și orientări strategice de dezvoltare a cooperaţiei de consum din Republica Moldova. Ch., 2018;
2. MALECA Tudor. Metode de determinare a indicilor calităţii laptelui și produselor lactate, ouălor și produselor din ouă. Ch., 2017;
3. CUŞNIR Corina, ZUGRAV Inga. Culegere de teste de autoevaluare la disciplina Finanţe publice. Ch., 2018;
4. ȚARANU Ludmila. Atributele de identificare ale persoanei fizice în stare civilă: Studiu monografic. Ch., 2018.
Conform programului, fiecare departament a prezentat cele mai bune lucrări știinţifice ale studenţilor. Pe parcursul anilor de studii, studenţii au reușit să realizeze pe deplin cunoștinţele obţinute, să manifeste individualitatea, creativitatea, dorinţa de autorealizare, precum și capacităţile profesionale, utilizate pe scara largă în soluţionarea problemelor actuale ale știinţei. Au fost prezenţi cei mai talentaţi studenţi, din toate departamentele, care au făcut cunoscute tezele demonstrând rezultatele obţinute:
-
Departamentul Drept (Mihaela Odainic, Svetlana Popa, Gabriela Burlacu);
-
Departamentul Economie, administrare și turism ( Ana-Maria Scorpan, Ion Manole; Victoria Moraru);
-
Departamentul Marketing, Merceologie și Tehnologii alimentare (Cezara Fedoreţ, Doina Harea, Veronica Cristea, Zinaida Gorbatîi, Alina-Hadircă Druţă, Parascovia Răducan);
-
Departamentul Contabilitate, finanţe și bănci (Natalia Nesteriuc, Dumitriţa Ivancenco, Veronica Carazan) și alţii.
În final, dna Sofia Căpăţină, dr., prorector pentru cercetare și formare continuă și dna Liliana Dandara сonf. univ., dr., prorector pentru activitate didactică și tehnologii educaţionale au accentuat importanţa majoră a activităţii de cercetare știinţifică a studenţilor, înrtucât învăţământul calitativ și eficient nu poate fi conceput fără o activitate de cercetare știinţifică armonios integrată în actul instructiv-educativ, fără rezultatul știinţific a studenţilor.
Lucruri frumoase s-au pertecut și pe 21 iunie. Biblioteca în colaborare cu colaboratorii și studenţii a organizat o expoziţie pentru suflet cu genericul „Cu drag pentru UCCM”. Au fost expuse lucrări și obiecte de artizanat confecţionate de către studenţii noștri, colaboratorii universitari și copiii acestora. Pe parcurs, cei prezenţi au avut posibilitatea să admire lucrări tradiţionale ţesute, croșetate, cusute și brodate, lucrări din biser, desene, picturi, grafică, colaje și alte creaţii.
Slujba divino-umană “Sfinţirea Universităţii UCCM” a fost realizată de 2 preoţi, care au binecuvântat și felicitat comunitatea academică pentru performanţele educaţionale atinse, dorindu-ne studenţi buni, căci, oamenii buni și lui Dumnezeu îi plac, ne-a îndemnat să ne păstrăm tradiţiile naţional- culturale și credinţa, căci la baza umanităţii stau valorile primitre de la Dumnezeu: dragostea, credinţa și nădejdea.
În acest context, echipa Bibliotecii Ştiinţifice, felicită comunitatea academică pentru performanţele știinţifice și educaţionale atinse, însoţite de succese în dezvoltarea pe treptele calităţii. Vă dorim, ca roadele muncii depuse de întregul colectiv academic să se întruchipeze în succesele absolvenţilor Universităţii.
|