Wrapper

Tuesday, 24 December 2019 09:08

 


 ”Știința este suma gândurilor și experiențelor a nenumărate minți”
Ralph Waldo Emerson


Lansare de carte

 

      La data de 19 ianuarie, în cadru Conferinței științifico-practice de totalizare a rezultatelor proiectului de cercetări științifice aplicative”,  a avut loc lansarea monografiei „Dezvoltarea comerțului interior și a cooperației de consum în contextul integrării economice a Republicii Moldova în spațiul comunitar european”.

       Evenimentul s-a desfășurat în Sala Senatului la care ne-au onorat cu prezența: Boris GAINA, academician, vicepreședinte al AȘM, Alexandru STRATAN, prof. univ., dr., hab., director, INCE, cadre didactice, cercetători, reprezentanți ai mediului de afaceri, studenți.
         Cu argument pentru cei prezenți, Dna Larisa ȘAVGA, prof. univ., dr, hab., rector, UCCM, coordonator al monografiei, cu amanunte a schițat importanța activității de cercetare științifică, din cadrul proiectului, evidențiind și obiectivele propuse în acestă lucrare. Politica comercială a devenit o componentă importantă a politicii economice în Republica Moldova, care are drept scop promovarea schimburilor comerciale externe, echilibrarea pieții interne, consolidarea potențialului economic, sporirea avantajelor competitive pe piețele concurențiale, obținerea acordurilor de liber schimb. În activitatea economică și socială, un rol  deosebit la nivel internațional o au cooperativele de consum. Anume  cercetările din domeniul comerțului și cooperației de consum,  din perspectiva integrării economice a RM în spațiul comunitar European au motivat promovarea cercetărilor științifice în domeniu. Prin aceste investigații științifice  s-a urmărit cercetarea problemelor privind concordanța activității comerțului interior și a cooperației de consum la reglementările și practicile europene, pentru a asigura echilibrarea pieții interne, dezvoltarea exporturilor, eliminarea concurenței neloiale, sporirea responsabilității sociale din sectoarele economice. Prin urmare, a menționat Dna Rector, că subiectele exprimate în lucrare vor contribui la dezvoltarea științei economice, identifică soluții inovative pentru stimularea dezvoltării  comerțului și relațiilor comerciale pe plan intern și extern,  a sectorului cooperativelor, a pieții libere și concurențiale.
         La apariția acestei monografii a contribuit o echipă din 24 de cercetători științifici, lucrare concepută din șapte capitole, care au fost comentate în cadru activității de către membrii proiectului: Larisa ȘAVGA, prof. univ.,dr, hab., Liliana DANDARA, conf.univ., dr., Viorica SITNICENCO, lect. univ., Feodosie PITUȘCAN, conf.univ., dr., Tatiana BARAN, lect. univ., Simion MORARU, conf.univ., dr., Elena FUIOR, prof.univ., dr. Comunicările au inițiat un dialog amplu de întrebări și răspunsuri.
      La finele evenimentului s-a accentuat importanța pentru completarea patrimoniului bibliotecii cu această lucrare, cât și aparițiilor altor publicații apărute în timpul proiectului, publicații etalate la expoziția de carte.

      Monografia este adresată cercetătorilor, cadrelor didactice, studenților, mediului de afaceri,  managerilor și specialiștilor din domeniul cooperației de consum.
 

Șveț Raisa,

Biblioteca Științifică UCCM


 

Last Updated on Monday, 30 December 2019 09:38
 
 

Caută carte...

Căutare: 
Autori: 
Titlu: