Wrapper

Thursday, 27 October 2022 18:24
Toleranța
principiul de bază contrar descriminării
 
 
Perioada 15-19 noiembrie 2021 pentru Biblioteca Universității a fost una de sensibilizare la înțelegere și respect reciproc, dialog și cooperare, perioada de reclamare la toleranță.  Ziua Internațională a Toleranței a fost proclamată de catre ONU la 16 noiembrie 1995.
   Toleranța înseamnă respect, acceptarea și aprecierea diversității, ca formă de exprimare a umanității noastre. Pentru a fi tolerant, este nevoie să ai cunoștințe, un spirit deschis, libertate de gândire, integritate, capacitate de comunicare, încredere în sine și conștiința de sine.Toleranța nu mai este o concesie făcută de pe poziții de putere, un act de bunăvoință către cei de pe niveluri inferioare, indulgența față de cei neajutorați. Este un principiul fundamental, fără de care valorile umanității ar rămâne doar enunțuri fără substanță.Toleranța este o atitudine de a accepta, fără a judeca sau a critica, diversitatea de idei, opinii, credințe, persoane, minorități, rase, politici, stiluri de viață etc. diferite de ale noastre și cu care nu suntem de acord. Deci, toleranța trebuie să fie acea atitudine pozitivă de recunoaștere și apărare a drepturilor umane universale ale oricui, deoarece în nici o împrejurare nu poate fi justificabilă încălcarea acestor drepturi fundamentale. Toleranța ne permite astfel să trăim în pace cu ceilalți, la nivel social sau individual, mai ales cu cei care nu ne seamănă. Lipsa de toleranță duce la războaiele dintre religii, dintre culturi, dintre rase. Fără toleranță nu ne putem gândi la drepturile omului, la pluralism, la democrație, la respectarea voluntară a legilor. Lipsa de toleranță duce la o societate controlată de dogmatism, absolutism, legea junglei, conformism și constrângere. Astfel, toleranța trebuie însoțită de cunoasterea, respectarea și protejarea drepturilor proprii și ale celorlalți, de asumarea unor valori și principii de viață adecvate, precum și de acțiuni pentru a le transforma în realitate.
În temeiul promovării Zilei internaționale a toleranței, 16 noiembrie, în cadrul săptămânii Toleranței, Biblioteca a propus un plan de acțiuni pentru implicarea utilizatorilor. In realizarea acestuia s-a mobilizat utilizatorii atât din mediul academic, cât și din Centrul de Excelență în Administrarea Afacerilor și Colegiul Cooperatist din Moldova.
 
Last Updated on Thursday, 27 October 2022 18:57
 
 

Caută carte...

Căutare: 
Autori: 
Titlu: