Wrapper

Thursday, 23 May 2024 20:27

 

Open Access Week 2023

 
 
Stimați utilizatori ai Bibliotecii UCCM, Săptămâna Internațională a Accesului Deschis 2023 (Open Access Week) , demarează în perioada  23 – 29 octombrie 2023.  Studenții, cercetătorii, elevii, cadrele didactice pot beneficia  de  accesul on-line gratuit la repozitoriile  instituționale ale Republicii Moldova și internaționale  înregistrate pe platforme deschise. Săptămâna Internațională a Accesului Deschis 2023 (Open Access Week) este un eveniment global, care a ajuns în acest an la a șaisprezecea ediție. Tema declarată pentru anul 2023 este “Community Over Commercialization” – „Comunitatea mai presus de comercializare”. Această temă stimulează un dialog deschis cu privire la prioritizarea intereselor publicului larg și ale comunității academice în ceea ce privește abordările pentru educația academică și cercetarea deschisă, identificând aspectele prioritare în acest context. Prin adoptarea Recomandării UNESCO privind știința deschisă, semnată de cele 193 de state membre, recunoaștem importanța acordării priorității comunității în fața intereselor comerciale, cu scopul de a preveni „exploatarea inechitabilă a beneficiilor din cercetarea finanțată din resurse publice” și de a susține „modelele de publicare non-comerciale și colaborative, fără costuri de procesare a articolelor”. Prin concentrarea pe aceste aspecte, putem realiza viziunea inițială stabilită, când accesul deschis a fost definit pentru prima dată: „o combinație între tradiția de lungă durată și noile tehnologii au făcut posibil ca rezultatele cercetărilor să devină un bun public fără precedent”. Pentru mai multe informații despre Săptămâna Internațională a Accesului Deschis, vă rugăm să accesați openaccessweek.org.
Materiale promoționale și informative pentru tema din acest an a Săptămânii Accesului Deschis sunt disponibile pe site-ul openaccessweek.org. Comunitatea este invitată să utilizeze hashtag-ul #OAWeek pentru a începe o conversație online despre beneficiile unui sistem deschis și echitabil pentru descoperirea cunoștințelor.
 
Institutul de Dezvoltare a Societății Informaționale în parteneriat cu Universitatea de Stat din Moldova și Programul EIFL-OA Moldova vor organiza Masă Rotundă Online „Promovarea standardelor înalte de publicare în Acces Deschis: Procedeu DOAJ Seal”, care va avea loc în data de 26 octombrie 2023, în cuprinsul orelor 10.00-12.00.
 
Last Updated on Thursday, 23 May 2024 20:56
 
 

Caută carte...

Căutare: 
Autori: 
Titlu: