Visitors Counter

TodayToday348
All DaysAll Days404957
Logged In Users 0

Wrapper

Friday, 28 December 2018 10:55

2018 - Anul lui Ștefan cel Mare și Sfânt

   Ședința cenaclului „Zbucium” cu genericul „Ștefan cel Mare și Sfânt- sursa de inspirație pentru cei tineri” a încheiat șirul activităților organizate pe parcursul anului 2018, în cadrul Bibliotecii UCCM.
Ștefan cel Mare, glorios Domnitor al neamului, domn al Moldovei,  a fost unul dintre cei mai de seamă comandanți de oști ai vremii sale, om politic și diplomat, unificator, reîntemeietorul Moldovei, sprijinitor al culturii, ctitor de biserici și mănăstiri, canonizat la Putna la 2 iulie 1992.
   La eveniment au participat studenții Universității Cooperatist-Comerciale din Moldova (UCCM), elevii Centrului de Excelență în Administrarea Afacerilor (CEAA), elevii Colegiului Cooperatist din Moldova (CCM), profesori. Cei prezenți au trăit emoții de maximă intensitate, vizionând videoclipuri cu secvențe din viața și faptele Domnitorului, ascultând recitalul de poezie „Simbol al măreției strămoșilor noștri” și Colindul lui Ștefan cel Mare și Sfânt.
    Pornind de la realitatea istorică, figura lui Ștefan cel Mare a devenit mitică și legendară. Imaginea sa se proiectează în creațiile folclorice și în literatura cultă, dând naștere la unele dintre cele mai însemnate opere istorice.  Violeta Popa, profesor de limbă și literatura română a CCM, prin comunicarea ,,Chipul lui  Ștefan cel Mare în creația scriitorilor români” a scos în evidență dimensiunile personalității în primele creionări ale imaginii  domnitorului, chipul său în opera marilor clasici.
Expoziția de carte “Ștefan cel mare - simbol al identității românilor” prezentată de Elena Balinschi, moderatorul cenaclului, a inclus cele mai valoroase volume de cărți  din colecția bibliotecii în care descrie viața și activitatea Marelui Domnitor, fiind recomandate în lista bibliografică elaborată „2018 - Anul lui Ștefan cel Mare și Sfânt”.
     Insuți ședința este o activitate de delectare sufletească prin intermediul căruia se promovează valori și tradiții, unde valorifică potențialul creativ al studentului.
Un moment inedit a fost creația proprie a poeziei studentei Elvira Conunov ,,Țara mea de dor” sensibilizând publicul prezent prin omagiul adus marelui Domnitor al Moldovei. La Expoziția lucrărilor hand made au fost expuse lucrări confecționate de studentele: Adriana Munteanu, gr. 1CON 21; Elena Chirilenco, gr. 3BA 21C; Elvira Conunov, gr. 3DE 41.
      La finalul Ședinței a fost organizată o Victorină istorică prin intermediul căreia au fost cunoscute și lucruri mai puțin știute despre viața lui Ștefan cel Mare.
Evenimentul a trezit  în fiecare din noi emoții profunde având un bun prilej pentru a ne aminti de faptele sale,  întru apărarea pământului strămoșesc, de vasta sa activitate ctitorească, înscriind Țara Moldovei pe orbita vieții politice, culturale și în semn de înalta recunoștință a rolului remarcabil în istoria Moldovei.
    Inițiativele pentru protejarea valorilor creștine au determinat admirația atât a contemporanilor săi, cât și a generațiilor următoare, devenind în timp un simbol  al spiritualității și identității naționale.
    Comemorarea lui Ștefan cel Mare  a fost încheiată pe o undă de patriotism, îndemnând  publicul la dragoste de țară și de neam prin cuvântul  marelui  voievod:

 ,,Moldova n-a fost a strămoșilor mei,
n-a fost a mea și nu este a voastră,
ci a urmașilor noștri și a urmașilor,
urmașilor noștri în veacul vecilor !..”

       
         Elena BALINSCHI,
moderator al cenaclului

Last Updated on Thursday, 03 January 2019 13:31
 
 

Caută carte...

Căutare: 
Autori: 
Titlu: